top of page

ילדים לקויי קשב ומגבלות הקורונה – הולך ביחד?

מילי אולינובר – פסיכולוגית חינוכית מומחית

 

המגבלות המרובות בשל נגיף הקורונה, מעמידות אותנו ההורים באתגר גדול מול כל הילדים, ובמיוחד מול הילדים לקויי הקשב.

לקות הקשב כוללת לא מעט מורכבויות הנוגעות, בין היתר, לקושי של הילדים הללו במספר היבטים:

  • שמירה על סדר וארגון

  • התמודדות עם מטלות מקוונות

  • השארות במקום סגור עם מגבלה בתנועה

  • צורך להתמודד עם אחרים, לקבל חוקים וכללים, תוך התחשבות בזולת

  • היעדר מסגרת מובנית ומחזיקה

  • הסתגלות למציאות חדשה

 

לאור כל אלה, יש לתת את הדעת להתאמות לצרכים של ילדים אלו, תוך מתן כבוד והתחשבות הן בילדים עצמם והן ביתר בני הבית. בסופו של דבר, כולנו באותה סירה, או לפחות באותה הדירה....

הכלה ואמפטיה - חשוב להבין ולזכור כי מדובר בילדים שמתקשים באופן אובייקטיבי להתמודד עם מציאות פחות מוחזקת ושונה ממה שהתרגלו אליה עד כה. ההבנה שהמצב הזה קשה להם, תוכל לאפשר מצידנו ההורים יותר אמפטיה למצבם, ומכאן גם לדיאלוג יותר מכיל.

הבנייה - הצורך בהבנייה בקרב ילדים אלו הוא גדול, לכן חשוב לבנות לוח זמנים שיאפשר להם להתנהל בתוכו ולחוש יותר בנוח. אין מדובר רק בהבנייה בנוגע ללמידה. קבעו במשותף עם הילד תפקידים שיוכל לקחת על עצמו בבית ולעמוד בהם. לדוגמא, לטייל עם הכלב, לפרוק מדיח מספר פעמים בשבוע ועוד. תפקיד קבוע נותן תחושה של אחריות ומגביר רצון לקחת חלק ולהיות שותף.

גמישות ושותפות - בצד הבנייה ולוח זמנים, חשוב להבין כי מסגרת נוקשה מדיי וקפדנית מעוררת הרבה מתח בקרב ילדים אלה, שכן היכולת שלהם לעמוד בדרישות, בוודאי מונוטוניות ו/או מורכבות היא מצומצמת. לכן, חשוב לבנות סדר יום בשיתוף הילדים, תוך התחשבות במגבלות הלקות שאינה מאפשרת תכנון מורכב או עמוס מדיי.

מטלות מקוונות – כוונות טובות... אל מול המטלות המקוונות שניתנות בבית הספר עלול להתעורר מתח רב. מצד שני, ברור כי יש לסגל סדר יום שכולל גם למידה. לכן, מומלץ לקיים שיח מול המורים ולבקש מהם צמצום בדרישות בנוגע לילד לקוי הקשב. בנוסף, הלמידה – בעיקר בכיתות הנמוכות, אינה חייבת להיות זהה במאת האחוזים מול זו שניתנת במטלות המקוונות. ניתן ללמוד מקצועות שונים בדרכים המותאמות יותר לצרכי הילד שלנו וליכולותיו. לדוגמא, חשבון ניתן ללמוד באמצעות מטלה מקוונת, אך גם ללמוד מיומנויות יסוד באמצעות חישוב כמויות לקראת אפיית עוגה טעימה. קריאה ניתן לתרגל מול המחשב, אך גם מול ספר טיולים מעניין, או אפילו מתכון. ניתן לאפות עוגיות בצורת אותיות, לחפש בבית מילים שמתחילות או נגמרות בצלילים מסויימים ולהדביק עליהם פתקים בצבעים שונים. אנגלית ניתן ללמוד דרך שיר יפה שמחליטים לשיר ביחד או דרך סרט נחמד ללא תרגום.

הציעו לילדים רעיונות משלכם ואפשרו להם להציע את שלהם – תתפלאו עד כמה הם יצירתיים ומבינים מה טוב עבורם.

טיפול תרופתי - ישנם ילדים הרגילים לקבל טיפול תרופתי על בסיס יומי. כעת, עם שינוי השגרה עולה שאלה לגבי המשך טיפול. על פי איגוד הרופאים האמריקאי אין הכרח בטיפול יומי, אלא רק בשעת הצורך. זו גם התשובה כאן – אם הילד זקוק לטיפול על מנת לתפקד בבית, לעמוד במתח, להתארגן ולהתמודד עם תסכולים, הרי שהטיפול התרופתי הכרחי גם אם אין בית ספר. לעומת זאת, אם הטיפול התרופתי הכרחי רק מול מטלה לימודית, הפעילו שיקול דעת ואפשרו טיפול תרופתי רק בעת הצורך. זו גם הזדמנות טובה לאפשר לילד להכיר עצמו עם הטיפול התרופתי ובלעדיו, ולסגל מיומנויות התמודדות.

היפראקטיביות – אמנם המרחב בו ניתן לנוע הצטמצם, ובכל זאת רצוי לאפשר תנועה ופריקת מתח. שיעור התעמלות מול מחשב, קפיצות וריצות במקום כחלק ממשחק, תוך פינוי חלל החדר ושמירה על הרכוש, יכולים להיות חוויה מהנה לכולנו, במיוחד לילד שצריך לפרוק מתחים. ניתן למשל "להקריב" 2-3 כריות למלחמת כריות מתוכננת מראש, לשחק קרבות עם רובי נרף, לעשות שיעור התעמלות מקוון, להמציא ריקוד משפחתי בסגנון מיומנה ועוד ועוד. כל תנועה במרחב היא חיובית, כל עוד היא מתוכננת ומתאפשרת בתנאים הקיימים. תתפלאו עד כמה הבית יכול להכיל את התנועה ועד כמה זה כיף!

מנוחה והרפייה – גם ילד לקוי קשב (תתפלאו) מתעייף... ולא רק הוא כמובן. סגלו לעצמכם שגרה של הרפייה, יכולת לנשום ולמצוא רגע שקט בתוך המציאות החדשה הזאת. מצאו לעצמכם כהורים, וסייעו גם לילד למצוא, פינה שקטה, רק שלו, אליה יוכל ללכת. לדוגמא, החדר הפרטי, בית עץ אם יש ואפילו קופסא גדולה או אוהל אליהם ניתן להכנס כדי להתנתק קצת.  

חיזוקים – להיות לקוי קשב מצריך התמודדות יומיומית עם אתגרים שעבור אחרים אינם מהותיים במיוחד. לשמור על חדר מסודר, להחזיר מצרכים למקום, לזכור להתעורר בשעה שתכננתי ועוד ועוד. כדי לשמר התנהגות חיובית ולעודד אותה, חשוב לחזק את הילד, לשבח ולשמוח בשמחתו. ככל שתפרגנו ותעודדו יותר, כך הסיכוי שההתנהגות החיובית הרצויה תופיע יגדל.  

bottom of page